×
it's time!

Ankerrui 5-7
B-2000 Antwerpen

Het Bos Agenda Projecten ▾ Meer

✓ Grid

Text

Background

Thomas Verstraeten
De parade van mannen, vrouwen en diegenen die vanuit de verte op vliegen lijken

Thomas Verstraeten houdt kantoor in Het Bos.
Thomas studeerde enkele jaren theater en werd nadien master in de Vrije Kunsten.
In de tussentijd begroef hij ondere andere een caravan in Scheld'apen, verbaasde hij theaterminnend Vlaanderen als lid van het clubje beeldenstormers genaamd FC Bergman en bouwde hij een Marokkaans theehuis na.
Momenteel broedt hij op een ander project waar mee orde wil scheppen in de huidige chaos van de straat, de stad en bij uitbreiding de steeds complexere, gepolariseerde wereld.

Verwacht in 2017!

De parade van mannen, vrouwen en diegenen die vanuit de verte op vliegen lijken

 “Eén enkele code om de hele wereld mee onder te verdelen, o zo verleidelijk is dat. Alle verschijnselen zouden zonder uitzondering onderworpen zijn aan een universele wet: twee hemisferen, vijf continenten, mannelijk en vrouwelijk, dierlijk en plantaardig, enkelvoud meervoud, rechts links, vier seizoenen, vijf zintuigen, zes klinkers, zeven dagen, twaalf maanden, zesentwintig letters. Jammer genoeg werkt dat niet, heeft het zelfs in de verste verte nooit gewerkt en zal het nooit werken. Wat onverlet laat dat we een willekeurig dier nog lang zullen onderbrengen in categorieën waarvan het bepalende criterium een oneven aantal klauwen of holle horens is.” 
         Georges Perec, Penser/Classer
 

Hoe kan je de stad begrijpen als een reeks categorieën? Hoe kijken we naar de wereld rondom ons? De parade van mannen, vrouwen en diegenen die vanuit de verte op vliegen lijken is een nieuw project van beeldend kunstenaar en theatermaker Thomas Verstraeten dat draait rond één gebeurtenis: de filmopname van een grote optocht, waarin een bonte verzameling van bewoners en bezoekers van de stad Antwerpen samen optrekt.

Aan de hand van een fictief classificatiesysteem tracht De parade van mannen, vrouwen en diegenen die vanuit de verte op vliegen lijken orde aan te brengen in de huidige chaos van de straat, de stad en bij uitbreiding de steeds complexere, gepolariseerde wereld. Enerzijds is De parade van mannen, vrouwen en diegenen die vanuit de verte op vliegen lijken een ode aan de straat, een viering van de rijke, diverse publieke ruimte en zijn bewoners, maar anderzijds problematiseert ze onze eenzijdige, ordenende blik op diezelfde publieke ruimte.

Ergens langs een grote tribune aan de kant van een verlaten weg trekt op een maanloze avond een parade voorbij: een parade van levende standbeelden, van mensen met een tas van Aldi, van mensen met een golden retriever aan de leiband, van politieagenten te voet, hun handen verwarmend onder hun kogelvrij vest, van vrouwen op een mannenfiets, van pizzajongens, gevaarlijk in alle richtingen scheurend, van autobestuurders in de file en van al de rest.


Concept en regie: Thomas Verstraeten
Met: de inwonders van de stad Antwerpen
Productie: detheatermaker
Co-productie: DeSingel, Het Bos