Tamaryn / Purple Pilgrims / Some Ember

Wo 22 januari 2020
20:00

Tamaryn (us, DERO ARCADE)
Deze zangeres-liedjesschrijfster geboorde in Nieuw Zeeland, maar leeft in LA. Daar doet ze haar eigengereide ding brengt ze al tien jaar een geluid voort dat als gotische droompop en aanzwellend schoengestaar kan worden gecategoriseerd. Voor haar laatste album Dreaming in the Dark werd ze geruggensteund door de mannen van Drab Majesty met een schijf heerlijk gelaagde droompop als resultaat.

Tamaryn has been crafting gothic dreampop and soaring shoegaze records for the better part of a decade. With each subsequent release she has both expanded her sonic palette and playfully deconstructed it, the project itself an iconoclastic exploration involving a variety of collaborators and genre-melding that has spanned three previous albums, an EP and a handful of singles. While 2015's lush Cranekiss marked a synth-inflected left turn for the artist, Dreaming the Dark pushes her sound even further. It's simultaneously her hardest, darkest record and still somehow her most accessible, landing squarely in the sweet spot between between pop and post-punk.

Purple Pilgrims (nz, Flying Nun Records)
Het Nieuw Zeelandse zusterpaar Clementine en Valentine delen naast de familienaam Nixon tevens een muzikaal talent dat evangelisch, polyfoon engelengezang en atmosferische jazzklanken versmelt tot experimentele droompop. Volgens sommigen is een Purple Pilgrims luistersessie het auditieve equivalent van een winterse wandeling in een donker toverwoud dat door feeën is gekoloniseerd.

Enchantress pop from New Zealand sister duo, Purple Pilgrims. Perfumed Earth, their sophomore album and Flying Nun Records debut, shimmers with veiled, kaleidoscopic textures, arriving at a sound that is both spacious and sensual, swooning and spellbound. Purple Pilgrims' intertwined voices soar, seduce and slow dive, radiating a rich spectrum of archetypal experience: journeys, homecomings and great longing. This is a unique nexus of paradise and isolation, beauty and blankness, ritual and the right now.
“Listening to Purple Pilgrims is like wandering a strange and beautiful place” -Pitchfork

Some Ember (Third Coming Records)
Verborgen onder sombere synthlagen heeft Some Ember een buitenaardse, industriële en psychedelische gekte verstopt die bijwijlen dansbaar durft zijn. En het is ook pop. Weliswaar weird, maar pop.
Dylan Travis’ songs zijn een neerslag van klimatologische zorgen, intieme kwetsbaarheid en transcendentale droefheid.

SUBMERGING THE SUN, the second LP by Some Ember, is a journal of climatological grief, intimate vulnerability, and transcendental sadness. Self produced by songwriter Dylan Travis, the record’s sparse arrangements are weighted by bleak ambienceand dramatic vocal turns. Icy synthesizers pierce veils of fog like drones, delivering sorrow and catharsis. Tides of dissonance ebb to reveal glittering mirages ofhope, which are just as soon swept away.