Kunstructief Podcast

In een ver, veilig en gezond verleden organiseerde Het Bos en Kop Vzw infosessies waarin we de praktische en zakelijke aspecten van het kunstenaarschap toelichten. Er komt namelijk heel wat meer bij kijken dan enkel talent en creativiteit om te kunnen (over)leven als kunstzinnig ondernemer. Om je enigszins te behoeden van malafide praktijken die je rechtstreeks naar de gevangenis leiden, maken we je onder andere wegwijs in de wetgeving en administratieve kant van het artistieke ambt. Zo spelen we in op de vraag naar de nodige informatie, expertise en knowhow om je professioneel te organiseren.

Deze infosessies zullen we vanaf nu aanbieden als podcasts die te beluisteren zijn via de meeste podcast aanbieders en op onze website. Gastvrouw en moderator van dienst is freelance journaliste Arkasha Keysers, die de gesprekken in goede banen leidt.

Deze podcasts zijn gerealiseerd in het kader van Kunstructief en Bosacademie, met de steun van coöperatie Smart en de Vlaamse Overheid.

AFLEVERINGEN:

04 - DE WEG NAAR DE GALERIJ
De weg van de kunstenaar richting de galerij, die gaat niet altijd over rozen.
In deze podcast spreken we met Ida Wollens, galerijhouder van DMW Gallery en met expert in kunstrecht Oliver Lenaerts van Contour advocaten over wat je als kunstenaar kan doen om een succesvolle samenwerking aan te gaan met een galerij. Ze vertellen langs de neus weg ook wat er kan misgaan in de relatie tussen kunstenaar en galerijhouder en hoe je dat voorkomt.

Eén ding is zeker: in de kunstenwereld is er eerder uitzondering dan regel om met contracten te werken. Voor Wollens heel gewoon, voor Lenaerts een startpunt van problemen. Boeiend om hun beider ideeën hierover te horen, al zeggen we het zelf.
Veel luisterplezier!

03 - DE SUBSIDIE JUNGLE
Wat moet jij weten voor je aan een (gigantisch) subsidiedossier begint te schrijven? KOP en Het Bos gaan in gesprek met ervaringsdeskundigen Josine de Roover en Shari Legbedje. Deze experten doen hun zegje over subsidieniveaus en -dossiers in respectievelijk de beeldende kunsten en de podiumkunsten.

In deze aflevering ontdek jij de pijnpunten en succesfactoren bij het invullen van je subsidiedossier. Moderatie door Arkasha Keysers. Beeld en geluid door Tim Dalle.

02 - EEN STATUUT OP JOUW MAAT
Smart, Xerius en kunstenaar Johannes Siemann spreken met moderator Arkasha Keysers over statuten voor kunstenaars.

In deze aflevering van de Kunstructief podcast gaat journaliste en zelfstandige Arkasha Keysers in gesprek met Annelies Debrabandere van Smart, Toon De Schutter van Xerius en kunstenaar Johannes Siemann over onder welke statuten je creatief werk kan maken en wat daar de voor- en nadelen van zijn.

01 - PRIJSZETTING
Een gesprek over prijszetting. Aan tafel zitten Bart Vanderbiesen van Base Alpha Gallery, kunstenaar Frederik Lizen en illustatrice Charlotte Dumortier, waarmee we het hebben over de complexe denkoefening om een prijs te bepalen van je werk.

Als bonus kan je ook luisteren naar een gesprek met Daniela Castro Ramirez en Robin Hectors (Het Bos) over het ontstaan van de podcast en de kunstructief infosessies.