interview met KOP vzw

achtergrond: Kunstructief

Enkele jaren geleden, op een fraaie vrijdag, zag ik ze voor het eerst. Voor velen een prul van een tekening. Ze stelde een portret van een man voor, quasi ondersteboven, met 3 letters eronder gekrabbeld: K. O. P.

Ik was nietsvermoedend een openstaande deur van een prachtig huis op de Leien binnengelopen omdat ik zin had tijd te doden. Ik grabbelde in de gang wat kaartjes en stickers bij elkaar en zag daar voor het eerst die tekening. KOP. Ik liet er mijn oog op vallen, ook al was ze een beetje belachelijk. Ze noopt tot bezinning. Ze heeft je te pakken voor je het beseft. Net als een goede platenhoes van een folkzanger vertelt ze je iets waar je achteraf over kan piekeren.
Sindsdien heeft het in mijn hoofd gespookt. De som van het leven. Ik ben amper 30 maar ik beeld me in dat iedereen die lang genoeg gestaard heeft naar die prent, zijn leven net als een som ziet. Dat hij begint met een optelling te maken van al wat hij aan geluk heeft gesmaakt en dat hij eindigt met daar al de narigheid van af te trekken. En dat hij dan denkt dat hij de som van zijn leven heeft gemaakt. Maar dat is nog de som niet. Hij maakte een achterwaartse tuimeling en bleef ondersteboven liggen.
Dat is de som.
Hij maakt de eindsom van je leven uit. Hij verstond de kunst om onbeweeglijk stil en ondersteboven te blijven liggen op een moment waarop een normaal mens de behoefte voelt om iets met zijn handen te doen, wat knullig in de haren krabben of over de kin te wrijven, bijvoorbeeld. Zonder overgang en op dezelfde toon sprak de tekening tot mij: 'Neem mij mee, ik pas bij jou.'.
Hij lachte met zijn ogen. Hij stelde ook geen vraag. Hij constateerde slechts een feit: KOP.

Ondertussen al flink gegroeid. Maar voor hen die KOP nog niet kennen, een paar simpele vragen aan de bezielers ervan:

Wat is KOP?

KOP staat voor Kunstenaars Ondersteunend Platform. We ondersteunen en stimuleren kunstenaars en creatieve ondernemers. In ons gebouw KOPLAND op de Amerikalei delen we met 18 artiesten en creatieve ondernemers een unieke werkruimte. In onze KOP Artspace stellen we opkomend talent en gevestigde waarden tentoon. Tenslotte informeren we over de zakelijke kant van ondernemen in de artistieke sector tijdens KUNSTRUCTIEF, infosessies in samenwerking met Het Bos.

Heerlijk. Zijn jullie daar al lang mee bezig?

KOP ontstond in 2013 uit de noden van een getalenteerde vriendenkring. De wil om hun artistiek werk naar buiten te brengen was er, maar de zakelijke kennis daarvoor ontbrak. Net afgestudeerde kunstenaars hebben het moeilijk om zich verder te professionaliseren. KOP wil hen daarbij helpen. Na enkele jaren leegstaande panden en galerijen te hebben (in)gevuld, vestigde KOP zich in een hoekpand op de Amerikalei en doopte het KOPLAND.

En wie zit er allemaal in die getalenteerde vriendenkring?

KOP leunt op vele schouders. Daniela Castro Ramirez neemt de artistieke leiding en is het hoofd van KOP. Vormgever en illustrator El Neoray geeft KOP een gezicht. Arkasha Keysers en Sarah Meeusen vertellen KOP's verhalen. Mathias Hannes en Tim Dalle (KijkenMag) brengen KOP in beeld en Luca Lemmens is het praktische brein van KOP. Maar ook alle mensen die in KOPLAND werken, alle vrijwilligers en alle artiesten met wie we samenwerken leveren, al dan niet bewust, een bijdrage aan onze organisatie.

Klinkt als een vrolijke bende. Wat doen jullie juist allemaal in Het Bos?

Toen we in 2009 events in Scheld’Apen organiseerden, ontstond er een wederzijdse liefde. Na de opening van Het Bos stond KOP paraat met een kunstenfestival op het terrein van Het Bos. Sinds 2018 zetten we samen onze schouders onder KUNSTRUCTIEF, waarin we de noden uit de artistieke scène onderzoeken en die vertalen naar infosessies over de zakelijke kant van artistiek ondernemen.

Wie willen jullie aanspreken met de infosessies in Het Bos en waarom?

KUNSTRUCTIEF houdt het midden tussen infosessies en lezingen, omdat we steeds een expert uit het werkveld uitnodigen die vertelt hoe artistieke ondernemers de zakelijke kant best aanpakken, maar ook een kunstenaar die komt vertellen hoe het er in zijn of haar praktijk uitziet.

Bedankt KOP!
Heel fijn om weten dat er nog mensen zijn zoals die van KOP;
die met een stel stevige schouders en passie een boel interessante dingen ondersteunen en op touw zetten.
Check de website van KOP om hun bekopstoverij in de gaten te houden en ook de site van Het Bos, doei!