Johannes Lievens

resident Bosacademie

Deze jongeman mag zich sinds 2021 meester in de Woordkunst noemen volgens het Antwerpse Conservatorium. Omdat hij gedurende die opleiding gestimuleerd werd nogal hard te focussen op het individu wil hij in zijn werk menselijke relaties een prominentere plaats geven. Met a City Collective voert hij bijgevolg een artistiek onderzoek naar het open atelier als kunstpraktijk. Hij wil stemmen uit de stad een podium geven en er samen kunst mee maken, maar dit niet als een regisseur aanpakken. Zonder te coachen, maar door samen te spelen en te dialogeren.

Wanneer is je favoriete moment van de dag om te creëren?
De avond. Je hebt al wat geleefd en wat gelezen of gezien of afstand afgelegd. Je hebt niet het gevoel dat jij nog iets moet uitvinden, dat je uit het niets iets moet laten ontstaan. Je voegt eerder iets toe aan de humus van de dag. Of beter nog, je haalt er iets uit.

Hoe kan deze werkplek je van pas komen?
De slaapkamer waar ik ook werk heeft een grote invloed gehad op wat ik tot nu toe heb gemaakt. Je bent er alleen, je bent er vaak nadat alles al gedaan is en er niets meer valt te doen. Het moet er rustig zijn. Ik wil in Het Bos artistieke beslissingen maken samen met en omringd door andere mensen. Werk dat niet de klank van ‘achteraf’ maar de klank van ‘nu’ heeft.

Wat is het doel van je werk?
Soms is mijn werk alleen de handeling van het wijzen naar de wereld. Soms zeg ik er zelf ook bij wat het ik denk dat het is waarnaar ik wijs. Bij twominutesofearth stond ik stil bij klimaatverandering. Maar wat dat dan is of betekent, vraagt ook weer om een gesprek.

Welke kunststromingen inspireren je huidige werk?
Ik heb de laatste tijd veel aan (eco)feministische literatuur. Ik vind het taalgebruik van bijvoorbeeld Donna Haraway zo precies en uitnodigend, dat ik mij vaak de vraag stel hoe ik ‘eenvoudige’ dingen op een meer liefdevolle manier kan doen. Ik denk ook dat het daardoor is dat een paar van mijn meer recente probeersels dichter liggen bij ‘dagelijkse’ levens, en daarin op zoek gaan naar spannende verhalen.

Wat verwacht je te leren van een residentie in de Bosacademie?
Ik wil van een residentie in de Bosacademie meer leren over samenwerken met een grotere structuur. Ik wil leren hoe ik samen iets kan maken met mensen die niet noodzakelijk een achtergrond in de kunsten hebben. Ik wil op zoek gaan naar veel verschillende verhalen die door elkaar mogen lopen. Ik wil andere kunstenaars leren kennen en van hun praktijken leren.

Johannes resideert van 15 maart tot en met 10 april in Het Bos en neemt ook deel aan de Vruchtbare Grond Expo van 21 april tot en met 1 mei 2022.