MONOMONO

Zomerresidenten Muziek 2020

MONOMONO is het muzikale project van violiste en sounddesigner Hester Bolle en geluidsartiest Anne van de Star.

Samen verstrengelen ze elektronische sounds, akoestische instrumenten in techno beats wat resulteert in eigenzinnige electro-akoestische soundscapes. Ze zijn massa’s materiaal aan het producen waarvoor ze onder andere op zoek gaan naar de stem van vrouwen doorheen de geschiedenis en in de mythologie. Hun perspectief zullen ze tijdens hun residentie in een hedendaagse context plaatsen.

Monomono resideren van 17 t/m 23 augustus 2020 in de concertzaal

In plaats van onze residenten vervelende vragen te stellen, geven we ze enkele quotes uit het werk 'Truisms' van kunstenares Jenny Holzer en 'Oblique Strategies' van Brian Eno & Peter Schmidt.


TRUISMS

Planning for the future is escapism

A&H: "Onze gedeelde leergierigheid zorgt er ook voor dat we constant nieuwe dingen willen testen en uitproberen. Vanuit die drang naar meer, proberen we een nieuwe werkelijkheid te construeren. Zo komen we vaak uit op een enorme veelheid aan ideeën, alsof we puzzelstukjes verzamelen die we leuk vinden. De puzzel wordt later pas gemaakt. "

Confusing yourself is a way to stay honest

A&H: "MONOMONO is altijd vertrokken vanuit improvisatie en vrije structuren; maar de veelheid aan ideeën uit onze gesprekken sluimert wel op de achtergrond terwijl we spelen en nieuwe dingen maken. Samen improviseren laat ons dan toe om op een intuïtieve manier onze ideeënwereld vorm te geven. Voor ons nieuwste werk geldt dat ook, hoewel we de laatste keren producties maakten die soms vertrokken van een middeleeuwse partituur of gedicht of… We zien deze songs echter eerder als raster of vertrekpunt om er dan live mee te kunnen experimenteren. Op deze manier maken we de vertaalslag van een afgewerkt product naar een meer organische versie van onze muziek. Intuïtie krijgt zo terug een plaats binnen onze live shows, iets wat volgens ons de meest eerlijke vorm van muziek maken is. "

Myth can make reality more intelligible

A&H: "Het is zo dat bepaalde dingen of geluiden symbool kunnen staan voor iets. Een verklaring geven aan dingen geeft ons houvast aan de werkelijkheid. Maar het boeit ons ook enorm om het verhaal van iemand anders te verkennen. Wij werken dus vaak in de omgekeerde richting. Door in een verhaal van iemand anders te stappen kan je juist ook ontsnappen aan de werkelijkheid. Een verhaal weven via de blik en met de symbolen van iemand anders kan bevrijdend werken. "


OBLIQUE STRATEGIES

What would your closest friend do?

A&H: "Door de nauwe samenwerking binnen de band neem je makkelijker strategieën en werkwijze van elkaar. Deze kruisbestuiving is essentieel voor de werking van de band."

Once the search is in progress, something will be found

A&H: "MONOMONO heeft een heel organisch creatieproces. A&H: Voor we beginnen samenspelen, hebben we vaak lange gesprekken over filosofie, muziek, muziekinstrumenten,… en vervolgens zoeken we naar geluiden, melodieën, harmonieën, texturen,.. die daar bij passen. Eens we vertrokken zijn en iets gevonden hebben dat ‘werkt’ (een hook, harmonie, groove,..), dan begint het werk zich vanzelf te maken. Veel heeft te maken intuïtie, maar ook flow. Eens we in die flow zitten kan er uren doorgewerkt worden. Het is ook leuk wanneer we dingen aan elkaar laten horen en energie kunnen krijgen van een wederzijdse bevestiging, dat stimuleert de flow nog meer. "

Distorting time

A&H: "Tijdens een optreden voel je echt dat de wetten van de tijd anders gelden voor muziek. Als alles goed verloopt, merk je niet dat de tijd aan het verglijden is, je zit in een soort tijdloos vacuum; de momenten waar er echter iets misloopt, lijken dan weer soms eeuwen te duren. Bij een beluistering achteraf merk je daar amper iets van."


JENNY HOLZER ‘Truisms’ 1983
‘Truisms’ zijn een paar honderd uitspraken van politieke, sociale, filosofische of moralistische aard. Soms zijn het 'open deuren', soms geven zij stof tot nadenken. De uitspraken zijn niet de persoonlijke meningen van Holzer. Sommige uitspraken of opvattingen zijn tegenstrijdig, maar samen geven ze een afspiegeling van de werkelijkheid. Holzer zegt: "Ik dacht dat het geheel een redelijk betrouwbaar portret zou kunnen zijn van de manier waarop de dingen zijn in de wereld, omdat al deze tegenstrijdige meningen tegelijkertijd bestaan".

Brian Eno & Peter Schmidt - Oblique Strategies (1975)
Brian Eno, Peter Schmidt en David Bowie hadden ook wel eens dipje. Eno en Schmidt ontwikkelden hiervoor het kaartspel "Oblique Strategies" en Bowie voegde er later een paar kaarten aan toe. De kaarten bevatten teksten speciaal voor musici om blokkades te doorbreken en lateraal denken te stimuleren.