Vlerk x Bontridders x Hoffman

Zomerresidenten Muziek 2020

Casper De Geus (Vlerk), Sam De Clercq (Brorlab, Bontridders) en Maurice Luijten (Hoffman) slaan voor hun residentie in Het Bos de handen in elkaar.

Ze nemen een week de tijd om samen ambient, noise, drone,… - alles wat rondvliegt in het abstractere muziekveld - te maken. Geïnspireerd door hun twijfels en angsten tijdens deze pandemie, gaan ze overdag elk hun eigen weg om iets te creëren dat ze ‘s avonds zullen samenbrengen. Deze avondlijke improvisaties nemen ze op om vervolgens door Vlerk nog verder verknipt, geplakt en verwerkt te worden.

Hun sonische escapades van deze residentie zullen op cassettes overgezet worden en op zondag 16 augustus verkocht worden. Alle winst gaat naar https://boysproject.be
Bestellen kan je alvast hier doen:

volg Vlerk ook op Facebook voor updates:
https://www.facebook.com/vlerklabel

Casper, Sam en Maurice resideren van 10 t/m 16 augustus 2020 in de concertzaal

In plaats van onze residenten vervelende vragen te stellen, geven we ze enkele quotes uit het werk 'Truisms' van kunstenares Jenny Holzer en 'Oblique Strategies' van Brian Eno & Peter Schmidt.


TRUISMS

Planning for the future is escapism

Casper: "Ik ben verslaafd aan to-do lijstjes maken waar ik nooit iets van kan afvinken."

Confusing yourself is a way to stay honest

Casper: "Ik probeer om in een constante staat te verkeren van niet te weten waar ik mee bezig ben. Het is belangrijk om bij te leren en te oefenen. Maar een prutser blijven heeft ook zijn voordelen."

Your actions are pointless if no one notices

Casper: "Ik vind het moeilijk om mijn eigen werk waarde te geven. Ik wil het niet wegsmijten. Maar als ik dan iets uitbreng heb ik vaak al spijt dat ik het de wereld heb ingestuurd, ook al vind ik de muziek zelf wel de max. Ik zou mezelf heel graag zien als iemand die constant met muziek bezig is voor zichzelf. Maar de realiteit is dat ik nog schrik heb om puur voor mezelf dingen te maken. Hopelijk is dat iets dat voorbij gaat want het zorgt voornamelijk voor ongeluk. Het is niet dat iets geen waarde heeft als je het niet deelt, je moet gewoon sterk in je schoenen staan en zelfzeker genoeg zijn om iets voor jezelf te durven doen. Iets maken puur voor jezelf is een van de meest waardevolle dingen die je kan doen met je tijd. (als iemand tips heeft mag je ze mij altijd sturen x)"


OBLIQUE STRATEGIES

Look at the order in which you do things

Casper: "Ik weet nooit echt helemaal zeker wat iets gaat worden als ik er aan begin. Hoe ik er aan werk dicteert voor welk project het gaat zijn. Dat zorgt voor een ongelofelijke chaos en veel te veel verschillende projecten. Maar de illusie van controle is momenteel waardevoller dan effectief op de juiste manier te werk gaan."

Do something boring

Casper: "Iets saais doen is de key voor creatieve conceptie. Nooit iets saais doen is ook saai. Ik zou gewoon graag meer saaie dingen doen zonder me er schuldig over te voelen of te denken dat ik mijn tijd beter zou moeten besteden. Ik zou mijn planten meer water moeten geven, meer tijd pakken om te koken, om vrienden te bellen,… . Tot dan wacht ik angstig af tot ik in staat ben toe te geven dat ik saai ben."

What would your closest friend do?

Casper: "Stuur een vriend! Vrienden zijn de max."


JENNY HOLZER ‘Truisms’ 1983
‘Truisms’ zijn een paar honderd uitspraken van politieke, sociale, filosofische of moralistische aard. Soms zijn het 'open deuren', soms geven zij stof tot nadenken. De uitspraken zijn niet de persoonlijke meningen van Holzer. Sommige uitspraken of opvattingen zijn tegenstrijdig, maar samen geven ze een afspiegeling van de werkelijkheid. Holzer zegt: "Ik dacht dat het geheel een redelijk betrouwbaar portret zou kunnen zijn van de manier waarop de dingen zijn in de wereld, omdat al deze tegenstrijdige meningen tegelijkertijd bestaan".

Brian Eno & Peter Schmidt - Oblique Strategies (1975)
Brian Eno, Peter Schmidt en David Bowie hadden ook wel eens dipje. Eno en Schmidt ontwikkelden hiervoor het kaartspel "Oblique Strategies" en Bowie voegde er later een paar kaarten aan toe. De kaarten bevatten teksten speciaal voor musici om blokkades te doorbreken en lateraal denken te stimuleren.