Boslabs Interviews

Majd (15), Sahar (12), Jasan (15) en Fouad (15)

Uiteraard geloven we zelf dat we goeie dingen doen met Boslabs, dat het een initiatief is waarmee we verbinden, bruggen bouwen, netwerkvorming faciliteren, zelfzorg stimuleren, wereldvrede stichten en toch ook grote kunst maken. Dat we met Boslabs een plek hebben gesticht waar jongeren uit Antwerpen en de rest van de wereld zich verzamelen om te onderzoeken wat artistiek werk is, dat stellen we vast, dat zien we gebeuren elke woensdagnamiddag in het atelier boven de keuken.

Wat ons labo intussen betekent voor de bezoekers, de koddige kinders die de halve wereld hebben afgereisd om zich een ongeluk te komen vreten aan onze boterhammen met choco en vrije wifi, dat konden we tot voor kort enkel veronderstellen.

Een gesprek met de meest hardnekkige bezoekers zorgde voor de totale verheldering:

MAJD (15)

Majd wil alvast niet op de foto, niet vandaag, hij is daar niet op voorbereid, hadden we vooraf moeten vragen, dan had hij er anders uitgezien. Praten wil hij graag.

Hoe heb je Boslabs leren kennen?

Ik ben naar hier gekomen door mijn school, Marco Polo. Ik heb met Karen gesproken en daarna ben ik elke woensdag gekomen.

Kun je vertellen hoe zo’n dag eruitziet?

We maken mooie dingen, Boslabs is er voor mensen met talent. Ik heb via Boslabs een liedje gemaakt. Ik heb tegen Karen gezegd dat ik een studio wil zoeken. Zij heeft toen gezegd dat ik op donderdag kon komen. Ik heb de camera toen geleend, gefilmd en het liedje beneden opgenomen met Yorgos samen. Ik heb hem ook weer van youtube gehaald want ik vond hem niet meer goed, ik ga opnieuw beginnen.

En waren er nog andere jongeren van je klas?

Ja veel mensen komen naar hier, veel van mijn vrienden en andere mensen van de school en ook van andere scholen. Dus ik ken zeker niet iedereen. Boslabs is een hele leuke organisatie, toen ik een probleem had kon ik alles tegen Karen zeggen. Zij heeft me heel goed geholpen.

Wat wil je met de muziek doen?

Ik wil optreden, ik heb eergisteren ook opgetreden en er waren heel veel mensen op het Boslabsfeest. Gister ben ik naar een andere organisatie geweest en die hadden me ook gezien zeiden ze. Ik wil dat meer doen. Maar het is wel gewoon hobby, wat ik wel wil doen weet ik nog niet.

Kom je op woensdag ook altijd eten?

Ja ik kom ook eten, ik ben er altijd om 13u. Dan komt iedereen van de verschillende scholen om te eten, daarna gaan we naar boven.

Komt iedereen ook om te maken, of komen mensen meer om elkaar te ontmoeten?

Je mag kiezen, bouwen, tekenen, schilderen, wat je zelf wil. Ik mag ook altijd optreden als er feest is. En de camera lenen. Ik vind de activiteiten heel interessant, maar tekenen vind ik minder leuk. Ik zou graag ook eens wat met muziek doen, of met films. Ik ben soms regisseur voor films, niet alleen muziekfilms maar ook andere films. Ik monteer ze dan ook op de computer. Het staat ook op youtube dus je kan het zien. Mijn kanaal is hetzelfde als mijn naam. Later wil ik regisseur worden. Weet jij waar ik regisseur kan worden?

SAHAR (12)

Vertel eens, wat is Boslabs?

In Boslabs worden activiteiten georganiseerd om te spelen of iets te maken wat creatief is.

En het is op woensdag, dan komt iedereen naar daar om wat te doen?

Spelen en iets maken of iets doen.

En je zegt creatief, dus het zijn vooral kunstachtige dingen of is het knutselen of wat leer je?

Ik leer slijm te maken, schilderijen maken en ook met spuitverf werken. Verder maken we dingen met karton en fruitbatterijen, dat was ook heel leuk.

Wat doe je zelf het liefst?

Ik wil het allerliefst creatief zijn, mijn broer tekent en ik leer dat van hem ook.

Wat wil je later worden?

Ik wil of dokter worden of creatief bezig zijn.

Wil je dan schilder worden, tekenen, theater of televisie maken?

Ja, schilderen.

Kun je mij vertellen wat Het Bos is?

Een plek waar je kunt dansen, er zijn rappers en je kan ook muziek maken. We hebben ook eens pizza gemaakt buiten. Ik ga elke week naar Boslabs.

Waarom ga jij naar Boslabs, wat is er zo leuk aan?

Ik vind alles leuk.

Ga je vooral om iets te leren of vooral om met andere kinderen bezig te zijn?

Ook leuk met kinderen, maar ik wil zeker iets leren, ik leer er best veel en het lijkt me leuk om nog een keer slijm te maken. En die fruitbaterijen ook. En we hebben ook boeken gedaan, dat was heel leuk. Er was ook een film waar we zelf in konden zijn, ook dat was leuk.

Heb je veel vrienden die ook gaan, of ga je altijd alleen?

Ik heb hier wel vriendinnen maar die gaan niet naar Boslabs, dus ik ga altijd met mevrouw Eva. Die neemt mij en andere kinderen iedere week mee. Dan gaan we eerst eten en daarna naar boven om iets te maken. We eten dan boterhammen met chocolade en kaas. Ik eet ook fruit.

Waar in Antwerpen woon je ergens?

Ik woon in Deurne, na Boslabs ga ik terug naar centraal station en vanuit daar naar Deurne. Ik kom oorspronkelijk uit Afghanistan. Mijn ouders zijn eerst naar hier gekomen, en daarna zijn wij ook gegaan. Mijn papa gaat naar school, maar wat hij daar doet weet ik niet precies. Ik heb ook twee broers die niet naar Boslabs gaan. En ik heb nog drie zussen maar die gaan naar een andere school. We zijn met acht thuis.

JASAN (15) en FOUAD (15)

Wat is Boslabs?

Boslabs is op de derde verdieping, we werken daar aan creatieve dingen als dansen, theater, tekenen, schilderen en nog veel meer. Verder maken we soms muziek hier en heel soms ook feest.

Hoe verloopt die dag meestal?

Eerst eten we samen en daarna gaan we naar boven. Dat is supertof, wij doen alles eigenlijk graag. Wat we graag nog meer zouden doen is feesten en dansen.

Wat zouden jullie later graag willen doen?

Dansen en zingen.

Er is niets dat jullie niet graag doen tijdens Boslabs?

Eigenlijk vind ik alles leuk, maar soms wil ik alleen maar foto’s maken. Ik zou dat later misschien ook wel willen doen.

Waar komen jullie vandaan?

We komen allebei uit Syrië.

Wat vinden jullie van Het Bos zelf en de mensen daar?

Heel goed en heel fijn. Ze zijn echt lief. We komen echt elke keer en we willen ook terug blijven komen.

Waar wonen jullie eigenlijk?

Antwerpen en Deurne.