Ellen Pincket

resident Bosacademie

Van de drieëntwintig jaar die op haar levensteller staan, spendeerde Ellen er alvast 3 in Sint Lucas Antwerpen waar ze Illustratie studeerde. Alvorens ze haar masterjaar aanvat, wil ze haar illustratorische horizonten nog wat verbreden in de échte wereld.

Ellen Pincket resideert in de expozaal van Het Bos in maart en april en zal nieuw werk tonen op Vruchtbare Grond in mei.

Waar vind je inspiratie?

Als persoon ben ik enorm geïntrigeerd door het mystieke geheel van planten en bloemen, het idee van een vergankelijk levensproces van een klein organisme. Het ontluiken, het bloeien en het vergaan van diverse aspecten binnen het natuurlijke geheel is de essentie van ons bestaan. Binnen dit bestaan plaats ik mezelf in een wonderlijke botanische wereld. Hierbij ben ik zoekende naar achterliggende informatieve en wetenschappelijke aspecten rondom botanica. Oude boeken of botanische prenten zijn hierbij een essentiële bron.

Organische vormen banen voor mij een weg in mijn artistieke zoektocht. Om deze organische vormen helemaal tot zijn recht te laten komen verdiep ik mij in de ambacht die schuilgaat achter de verschillende materialen die ik gebruik. Ik verlies me in het tekenen, waarbij tijd tijdloos lijkt te zijn.

Wat is het doel van je werk?

De natuur is steeds rondom ons aanwezig, echter staat niet iedereen hierbij stil. Met mijn werk creëer ik een gemeenschappelijk bewustzijn voor de kleine botanische bijzonderheden om ons heen. Ik licht hierbij zowel populaire als onbekende planten en bloemen uit. Zelf ben ik verwonderd over de diverse gebruiken en verhalen die gekoppeld kunnen worden aan botanie. Het overdragen van deze informatie naar de kijker is ook wat ik tracht te doen met mijn werk.

Waarom wil je kunst maken?

Ik kan verdrinken in het bezig zijn met mijn eigen beeldtaal, dit is geen noodzaak maar een automatisme. Zo probeer ik mijn verwonderingen af te spiegelen aan de omstanders. Mijn werken zijn een weerspiegeling van het proces dat ik als kunstenaar doormaak. Hierbij leer ik keer op keer een nieuwe verlenging van mezelf kennen, zowel technisch als emotioneel.

Hoe heeft je opleiding je geholpen in je carrière?

De opleiding ‘Illustratie’ aan Sint Lucas Antwerpen was voor mij de poort naar een, toen voor mij, nog onbekende wereld. Stapsgewijs werd ik meegenomen doorheen een traject waarbij ik een eigen vormentaal kon creëren. Ik volgde hierin mijn eigen visie en interesses, wat ervoor zorgde dat ik helemaal openbloeide.