Julie Van Kerckhoven

resident Bosacademie

Julie plantte in april maïs in de tuin van Het Bos. Ze komt regelmatig langs om het groeiproces te bestuderen. In oktober kan je haar installatie in de tuin komen bewonderen tijdens het Vruchtbare Grond festival!

We stelden Julie enkele vragen :

Waar vind je inspiratie?

Door buiten te zijn. De Brusselse straten, maar ook de biodoerderij waar ik werk en de groene plekken die ik opzoek om eetbare planten te verzamelen.

Is er een specifieke omgeving of materiaal dat een wezenlijk deel uitmaakt van je werk?

Via fotografie engageer ik me in mijn directe omgeving. De context, beleving en geschiedenis van publieke plekken en ruimtes zijn vaak de kern van mijn werk. Gedreven door de vraag ‘Wat is dat wat we zien?’ speel ik met de grenzen hoe beelden gezien en getoond moeten worden. Ik werk dan ook vaak met tijdelijke, minder artistiek-conventionele presentatiemethodes, gaande van aanplakaffiches tot ‘sandwichborden’ om me het grid van de publieke ruimte eigen te maken en zo mijn plek op te eisen. De publieke ruimte is deel van mijn werk.

Voor mijn Bos-residentie werk ik voor het eerst samen met een plant. Ik maak een werk over de maisplant. Deze heb ik gezaaid op de koer van Het Bos. Dus zowel de plant, de publieke koer en de mensen die de mais water geven zijn evenwaardige elementen in het werk.

Beschrijf je ideale werkomgeving.

Mijn droom-werkplek is een atelier dat tegelijkertijd ook een keuken is. Met grote ramen. Er is ook een wilde tuin. De grens tussen binnen en buiten ruimte is onduidelijk. Een plek waar ik foto's aan de muur kan hangen, terwijl de soep staat te pruttelen en je de merels hoort zingen.