Juliette Volders

resident Bosacademie

Juliette leeft en studeert in Antwerpen. Dat laatste doet ze als tweedejaars bachelor theaterkostuumontwerp aan de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten. Ze omschrijft haar werk als een zoektocht naar vrouwelijkheid, seksualiteit, gender, menselijk gedrag, kwetsbaarheid, verdriet… De laatste tijd voelt ze echter hoe haar schoolopdrachten haar creativiteit dreigen te fnuiken. Vandaar dat ze zich in Het Bos nestelt om haar zoektocht ongestoord te kunnen verder zetten. Mogelijk vertaalt die zoektocht zich als grote lappen textiel, schilderijen, tekeningen, dagboekpagina’s, drag make up of tattoo skins.

Waar vind je inspiratie?
Ik vind inspiratie in het dagelijkse leven. Van dingen die me bewonderen tot dingen die me frustreren. Het menselijk lichaam en het menselijk gedrag zijn zaken die me altijd fascineren en die ik blijf onderzoeken. Maar mijn creatieve drang kan ook geïnspireerd worden door de kleinste dingen, waar vaak overheen wordt geleefd. Mijn kunst is een creatieve uitlaatklep waarin ik (maatschappelijke) kritieken, persoonlijke connecties en gevoelens in kwijt kan. Het is iets waar ik voortdurend aan werk en denk.

Wat motiveert je om te creëren?
Mijn motivatie is mijn inspiratie. Nog nooit heb ik een gevoel van verveling meegemaakt, mijn inspiratie en zin blijven groeien. Om mijn kunst te verwerkelijken, probeer ik motivatie te halen uit het maakproces. Daardoor wordt het proces een gevoel van rust, lust en drift. Voor mij is creëren een manier om alles rondom te begrijpen en te bevatten.

Hoe ontwikkel je je kunstvaardigheden?
Tijdens projecten ga ik vaak op zoek naar nieuwe technieken of nieuwe manieren van aanpakken. Ik limiteer mezelf nooit tot een penseel of potlood en zoek graag nieuwe krachten op. Doordat mijn opties blijven groeien, zorgt het voor een speelse dynamiek wanneer ik aan een nieuw werk begin. Zeker door de technologische communicatie die we hebben tegenwoordig, is de grens om een nieuwe vaardigheid op te pikken zoveel makkelijker te bereiken. Voor mij resulteert dit soms in een oppervlakkige kennis van een vaardigheid, maar wel tot een vrij brede waaier hiervan. Ik ben enthousiast om te zien tot wat dit kan leiden, zeker in projecten zoals Het Bos waarbij kunstenaars en hun persoonlijke waaiers allemaal samen komen.

Vertel me over je technieken om creatieve blokkades te overwinnen.
Wanneer ik in een stroeve periode zit om te creëren komt dit meestal door de overweldigende realiteit. Dan kan ik alles moeilijk vatten en dus ook moeilijk uiten. Dit probeer ik op te lossen door druk van resultaat weg te nemen. Ik focus me op het proces en streef soms zelfs naar een lelijke uitkomst. Dan is het een puur moment van creatieve verlossing waardoor ik terug kan verdergaan.

Hoe becommentarieert je werk actuele, sociale of politieke kwesties?
Op een vrij indirecte manier vind ik altijd een maatschappelijk kritiek in mijn werk. Ik creëer naarmate ik beleef. Zulke kwesties zullen dus altijd besproken worden in mijn werk op de manier dat ik ze aanvoel. Zo verlies ik misschien een publieke toegankelijkheid, wat ik eerlijk gezegd niet zo erg vind. Ik hoop dat mensen zich kunnen vinden in mijn werk, maar dat moet niet op het eerste zicht aanwezig zijn.

Juliette resideert in Het Bos van 15 maart tot en met 10 april én neemt deel aan de Vruchtbare Grond Expo van 21 april tot en met 1 mei 2022.