Kunstendag voor Kinderen: Het Kruithofobjectenmuseum


Het creatief atelier Boslabs werkt met een deel van de collectie van gepassioneerd verzamelaar Jaap Kruithof. Boslabs kreeg een deel van deze collectie in bruikleen van het MAS en werkt er binnen zijn werking verder rond als onderzoekstraject tot eind mei 2020!

Jaap Kruithof (1929-2009) was een vermaard filosoof, maatschappijcriticus en een gepassioneerd verzamelaar. Hij verzamelde meer dan 10 000 objecten; een eclectisch allegaartje van popjes, beeldjes, karretjes, kappersgerei, tegels, drukstempels, fossielen, onderzetters, waaiers en meer. Hij verzamelde wat anderen niet willen bewaren, als tegenreactie, als criticus van de consumptiemaatschappij en wegwerpcultuur.

We gooien teveel weg en we gooien het verkeerde weg

Jaap Kruithof maakte aanvankelijk fiches per object, met een titel, plaats van aankoop of verwerving en prijs. Bij zijn overlijden zijn de wel gemaakte objectfiches helaas vernietigd.

Vandaar dat wij het Kruifhofobjectenmuseumlaboratorium openden!

Tijdens de kinderkunstendag op zondag 17 november 2019 gaven we spelenderwijs en met de hulp van overheads, typemachines, meetlatten, microscoopcamera's en blauwdrukpapier een nieuwe betekenis aan de collectie. We vroegen kinderen om opnieuw fiches te maken, een nieuwe identiteit en verhaal te creeëren voor de oude objecten!

file
file
file
file
file
file
file
file

LEES OOK: