Lotte Boonstra

Alles moet op

Theatervormgever, beeldend kunstenaar, kostuumontwerper, scenograaf en voltijds aimabel persoon Lotte Boonstra verscheen voor het eerst op de Bosradar toen ze in 2017 haar eindwerk theaterkostuumontwerp presenteerde op het uitermate gezellige groene paviljoen over Het Bos. Als onze geheugengatenkaas ons niet in de steek laat, kreeg ze daarvoor zelfs een of andere juryprijs.
In de daaropvolgende jaren bewoonde ze Het Bos onder andere ter voorbereiding van de voorstelling Mensen Dragen Dingen die in 2019 op Over ‘t IJ-festival werd getoond in Amsterdam. Het gecoroniseerde jaar 2020 noopte haar dan weer om samen met haar vrienden van KRAPP uit te wijken van het Cement Festival in Den Bosch naar Het Bos in Antwerpen ter vervolmaking van hun voorstelling Weird Tales. Vermits ze nu weeral haar kamp opslaat in Het Bos, zouden we haar bijna kind aan huis noemen. Bijna…

De voorbije jaren is het atelier van Lotte langzaam dichtgeslibd met materialen, restanten en andere rariteiten. Dingen dus. Dingen die nog van pas kunnen komen omdat die ooit nog eens gebruikt kunnen worden. Of dingen die niet meer weg kunnen omdat ze al zo lang zijn bewaard. Gedurende haar residentie maakt Lotte schoon schip met al die dingen terwijl ze simultaan haar werkmethode wijzigt.

Alles moet op is een bevrijdingsritueel, een begin en einde tegelijk. In de expozaal gooit ze al het materiaal op een berg met de doelstelling heel de berg op te maken. Vanuit deze berg maakt ze kostuums en objecten die het startpunt vormen voor een fotoreeks en een nieuwe locatievoorstelling. Het is zoals het schetsen van een schilder maar dan met textiel en dingen.

Op 11 december toont Lotte haar werkproces en de resultaten van de twee weken stikken, quilten, schilderen, zeefdrukken, mouleren en fotograferen in Het Bos middels een mini expositie.

En hopelijk is die berg niet meer te zien...

Lotte werkt in Het Bos van 28 november tot en met 16 december.