Myrthe Coenen

resident Bosacademie

In het gezegende jaar 2022 proclameerde Sint Lucas Antwerpen Myrhte Coenen tot beeldend kunstenaar.

Ze is geboeid door de kracht van alles wat groeit en gebruikt levendige en abstracte (maar toch herkenbare) vormen om deze processen weer te geven. Myrthe maakte de exporuimte onveilig in maart en toont haar werk tijdens Vruchtbare Grond in mei.

We stelden Myrthe enkele vragen :

Waar vind je inspiratie?

Ik laat me inspireren door de verbindingen in mijn omgeving, de manier waarop verschillende voorwerpen en dingen met elkaar verbonden zijn door fysieke aaneenschakelingen. Sommige verbindingen voelen aan als omhelzingen terwijl anderen zich precies net noodlottig proberen vast te houden aan iets. Tijdens de Bosacademie onderzocht ik deze spanningen in de exporuimte.

Heb je een netwerk van andere kunstenaars, en hoe ondersteunen zij jou?

Vorig jaar startte ik met zes vrienden een kunstcollectief, het Kelder Collectief. Door ons te verenigen, motiveren we elkaar en houden we het leuk in een moeilijk kunstlandschap. De volgende expo die we als collectief organiseren heet “ ’T komt wel goe”, van 1 tot 4 juni in de Pekfabrik.

Wat wil je met je werk zeggen?

Ik zou elke dag een ander antwoord kunnen geven op deze vraag maar onderwerpen die vaak terugkomen zijn spanning en evenwicht. De werken krijgen pas hun betekenis wanneer ze in een ruimte worden geplaatst. Het maken van expo’s helpt mij dan.