Simon Beeckaert

Zomerresident Muziek 2020

Tussen 3 en 9 augustus 2020 komt muzikant Simon Beeckaert op bivak in de concertzaal van Het Bos, en dat doet hij niet alleen.

Naast het werken aan eigen composities schakelt Simon zijn compagnons van de Groovecats in om samen aan nieuwe muziek te werken. Zoals dat wel vaker gaat, begint dat verhaal in de Muze; tijdens maandelijkse concerten zag deze band daar het licht: Elko Blijweert (gitaar), Milan Warmoeskerken (gitaar), Jeroen Stevens (drums) én Simon Beeckaert (contrabas). Het kwartet wil deze week dan ook gebruiken om nieuwe composities te spelen en improvisatie-sessies op te nemen. Wij zijn alvast benieuwd!

In plaats van onze residenten vervelende vragen te stellen, geven we ze enkele quotes uit het werk 'Truisms' van kunstenares Jenny Holzer en 'Oblique Strategies' van Brian Eno & Peter Schmidt.


TRUISMS

Confusing yourself is a way to stay honest

Simon: "Ja, ik breng niet alleen mezelf maar ook vaak iedereen rond mij in de war en ik heb het gevoel dat die mensen toch relatief eerlijk zijn!"

Your actions are pointless if no one notices

Simon: "Your actions are pointless if no one notices!"


OBLIQUE STRATEGIES

The most important thing is the thing most easily forgotten

Simon: "Fijne zin! Ik geloof wel steeds meer dat de "waarheid" iets ongrijpbaars heeft, ik ben alleszins al vaak op waarheden gekomen die dan na een tijd weer uit me weg vloeiden, allemaal ok denk ik."

Do something boring

Simon: "Zet eens een plaat van Brian Eno op bijvoorbeeld!"


JENNY HOLZER ‘Truisms’ 1983
‘Truisms’ zijn een paar honderd uitspraken van politieke, sociale, filosofische of moralistische aard. Soms zijn het 'open deuren', soms geven zij stof tot nadenken. De uitspraken zijn niet de persoonlijke meningen van Holzer. Sommige uitspraken of opvattingen zijn tegenstrijdig, maar samen geven ze een afspiegeling van de werkelijkheid. Holzer zegt: "Ik dacht dat het geheel een redelijk betrouwbaar portret zou kunnen zijn van de manier waarop de dingen zijn in de wereld, omdat al deze tegenstrijdige meningen tegelijkertijd bestaan".

Brian Eno & Peter Schmidt - Oblique Strategies (1975)
Brian Eno, Peter Schmidt en David Bowie hadden ook wel eens dipje. Eno en Schmidt ontwikkelden hiervoor het kaartspel "Oblique Strategies" en Bowie voegde er later een paar kaarten aan toe. De kaarten bevatten teksten speciaal voor musici om blokkades te doorbreken en lateraal denken te stimuleren.