WISH LIST

uit het archief: The Writer's Bench in Het Bos

WISH LIST - the art of social conscience, werd in samenwerking met The Writer's Bench georganiseerd in september 2019. Gespreid over vijf avonden presenteerden vijf verschillende gasten elk een eigen programma met film, performance, muziek en lezingen. Niemand minder dan Linton Kwesi Johnson, Sunny Bergman, Darrell Cole, Don Letts en Quinsy Gario onthulden wat hen stimuleert om hun artistiek werk te koppelen aan bredere maatschappelijke kwesties. Dalilla Hermans, zelf sterk betrokken bij de strijd voor sociale rechtvaardigheid, modereerde de vijf avonden.

Bekijk hieronder integraal vijf samenvattingen van de avonden.

LINTON KWESI JOHNSON

Linton Kwesi Johnson, de peetvader van de reggae-dub-poetry presenteert en declameert werk van de Jamaicaanse poëet Mikey Smith (1954-1983). LKJ praat over zijn persoonlijke kennis van Smith’s leven en over de verdachte omstandigheden waarin hij is gestorven. LKJ brengt vanavond ook eigen teksten en introduceert de film Upon Westminster Bridge.

SUNNY BERGMAN

Wat leren we, in verschillende delen van de wereld, van mensen met psychische problemen? Documentairemaakster Sunny Bergman onderzoekt deze vraag in Het Bos met een presentatie en screening van Sunny Side of Spirit, haar documentaire over dit onderwerp.

QUINSY GARIO

Curaçaos-Nederlands dichter, kunstenaar en activist. De voorbije jaren bracht hij met ‘Zwarte Piet is Racisme’ de problematiek van de figuur en rol van Zwarte Piet onder de brede publieke aandacht. Hij brengt een poëzie-performance en praat over de moeizame vrijheidsstrijd op de Caraïben.

DARRELL COLE

Darrell Cole brengt een exclusieve solo performance en vertelt het intrigerende verhaal van hoe hij als kind, geboren in Londen, terugkeerde naar Sierra Leone, het thuisland van zijn familie, en hoe ze ook dat hebben ontvlucht toen daar de burgeroorlog uitbrak.

DON LETTS

Don Letts was ooit resident DJ in de roemruchte Londense club The Roxy en bekeerde eigenhandig een hele generatie punks tot de reggae. Letts regisseerde ook meer dan 30 documentaires en muziekvideo’s en verzorgt het programma Culture Clash op BBC radio. In Het Bos geeft hij tekst en uitleg bij zijn documentaire over de mythe en realiteit van punks en dreads die samenkwamen voor een ‘Punky-reggae-party’. Hij gebruikte hiervoor nooit vertoonde, veertig jaar oude opnames met onder meer The Sex Pistols, Big Youth, The Clash, Culture, The Slits en Linton Kwesi Johnson. Na afloop brengt hij in de concertzaal een DJ-set.

Meer info kan u ook vinden op: www.thewritersbench.be