VISITE: Edwin Carels - Presentatie + Vertoning ‘HOMELESS MOVIES’ + Vava - VAVA'S VIDEO (filmprogramma)

Do 01 maart 2018
20:30

Edwin Carels - Homeless Movies (2016, 22’): presentatie + kortfilms

Een object is dood wanneer de levende blik erop is verdwenen.” (Chris Marker)

Edwin Carels doet onderzoek naar media-archeologie als methodologie. Hij vraagt kunstenaars om hun ‘levende blik’ op een archief of een bepaald item te werpen. Voor het project ‘Homeless Movies’ vroegen hij en Het Huis van Alijn zes jonge kunstenaars om uit een collectie home movies een nieuwe kortfilm te destilleren. De methodiek onderzoekt evoluties in beeldcultuur, identiteit, mediagebruik, geheugen, en de dynamiek tussen publieke en private context.

Met films van Mekhitar Garabedian, Eva Giolo, Katrin Kamrau, Jasper Rigole, Meggy Rustamova en Lisa Spilliaert.

Edwin Carels over ‘Vava's video’ door Vava (productiejaar onbekend, 13’)

Het is via een mp4-formaat dat het lot van ‘Vava’, een in 2013 overleden man uit Eeklo, aan de oppervlakte kwam. Oorspronkelijk stond de opname op een VHS-band. Het verhaal van Vava blijft uiteraard een privé-geschiedenis, ook na zijn overlijden, maar deze ene videoband uit zijn nalatenschap verdient een publiek leven, als een intuïtieve mijmering over de kwetsbaarheid van elektronische home movies. Maar ook als een artefact vol referenties naar de geschiedenis van de audiovisuele media. En zelfs: als een spontaan staaltje mediakunst door een outsider artiest.

Tickets: https://www.deimagerie.be/tickets-visite/