VISITE: Anne Ausloos - SUSPENSIE + Charles & Ray Eames - POWERS OF TEN AND THE RELATIVE SIZE OF THINGS IN THE UNIVERSE (filmprogramma)

Vr 10 augustus 2018
20:30

Van 9-18 augustus vindt de vijfde editie van Visite Filmfestival plaats in Het Bos.

Tijdens Visite vormt De Imagerie de theaterzaal van Het Bos om tot een politieke, documentaire en experimentele cinema en nodigt makers uit om hun werk te tonen en vraagt hen een film van een andere maker mee te brengen. Op deze manier maakt het publiek kennis met films van makers die meestal niet van ver komen, maar die via hun werk en de gekozen films thema’s aanraken die uitwaaieren over de hele wereld. 

Anne Ausloos - 'Suspensie' (1999, 60')

Anne Ausloos verkent op poëtische wijze de intrinsieke waarde van het materiaal dat onze landschappen creëert: Aarde. Ze visualiseert de krachten en transformatie processen van klei door het bloot te stellen aan water, warmte, lucht en licht. Ze grijpt niet in, maar creëert de juiste omstandigheden. Ze is gefascineerd door objecten die natuurlijk zijn maar artificieel lijken of andersom. Anne Ausloos geeft tijdens Visite een introductie bij haar werk 'Suspensie'.

Anne Ausloos on ‘Powers of Ten and the Relative Size of Things in the Universe’ (1977, 9’) by Charles & Ray Eames:

"‘Powers of Ten and the Relative Size of Things in the Universe’ begint met een slapende man in een park. Vanuit dat ankerpunt stijg je op tot duizelingwekkend ver in de kosmos en weer terug om dan door te dringen in de subatomaire wereld via de hand van diezelfde slapende man. Het in beeld brengen van de verbondenheid met zowel het uiterst kleine als het uiterst grote is wat mij doet kiezen voor deze film.

Deep time of geologische tijd is iets waar ik als kleikunstenaar mee geconfronteerd wordt. De klei waar ik nu mee werk komt uit de ondergrond en is 16 meter diep uitgegraven voor de restauratie en verstevigingswerken van de Schelde kaaimuren. Deze kleilagen zijn gevormd tussen 33,9 en 28,4 miljoen jaar geleden dus vóór de geboorte van de Schelde en vóór er sprake is van menselijke aanwezigheid op aarde. Het kunnen aanraken en observeren van die klei is een ervaring op zich. ‘Powers of Ten’ gaat nog oneindig veel verder in de tijd dan de ontstaansgeschiedenis van de aarde."

Tickets: €5 per avond, €25 full program pass via https://www.deimagerie.be