VISITE: Black speaks Back - EUPHORIA + Wanuri Kahiu - PUMZI (filmprogramma)

Zo 12 augustus 2018
20:30

Van 9-18 augustus vindt de vijfde editie van Visite Filmfestival plaats in Het Bos.

Tijdens Visite vormt De Imagerie de theaterzaal van Het Bos om tot een politieke, documentaire en experimentele cinema en nodigt makers uit om hun werk te tonen en vraagt hen een film van een andere maker mee te brengen. Op deze manier maakt het publiek kennis met films van makers die meestal niet van ver komen, maar die via hun werk en de gekozen films thema’s aanraken die uitwaaieren over de hele wereld. 

Black speaks Back - 'EUphoria' (2018, 24’)

'EUphoria' is de allereerste Afrofuturistische musicalfilm gemaakt door Afro-Europese jongeren. Doorheen vijf korte verhalen stelt deze film een Europa voor vanuit het perspectief van de jonge Afrikaanse diaspora. Ze kaarten thema’s aan zoals identiteit, discriminatie, milieu en vervuiling. De getalenteerde jonge Europeanen hebben zich maandenlang toegewijd aan dit project door middel van workshops, bootcamps en studiosessies. Deze film vertaalt hún liefde, angst en hoop voor de toekomst in de vorm van poëzie, rap, dans en zang.

Emma-Lee Amponsah on 'Pumzi' (2009, 23') by Wanuri Kahiu:

"De post-apocalyptische sciencefictionfilm 'Pumzi' geeft ons een glimpse van een afrofuturistische toekomst vanuit (Sub-Saharisch) Afrikaans perspectief. 'Pumzi' geeft ons een kijkje "aan de andere kant" nadat Europa in verval raakt, geteisterd wordt door extreme weersomstandigheden vanwege klimaatverandering en technologische achteruitgang kent als direct gevolg van de breuk met het moedercontinent. 'Pumzi' toont ons een technologisch hoog ontwikkeld Afrika, maar stelt eveneens kritische vragen bij het gebruik en behoud van ecologische bronnen. 'EUphoria' en 'Pumzi' zijn totaal verschillende, maar ook zeer complementaire afrofuturistische kortfilms."

Tickets: €5 per avond, €25 full program pass via https://www.deimagerie.be