VISITE: Isabelle Tollenaere - THE REMEMBERED FILM + Aleksander Sokurov - SOLDIERS DREAM + Corinna Schnitt - ONCE UPON A TIME (Tierfilm) + Mati Diop - ATLANTIQUES (filmprogramma)

Ma 13 augustus 2018
20:30

Van 9-18 augustus vindt de vijfde editie van Visite Filmfestival plaats in Het Bos.

Tijdens Visite vormt De Imagerie de theaterzaal van Het Bos om tot een politieke, documentaire en experimentele cinema en nodigt makers uit om hun werk te tonen en vraagt hen een film van een andere maker mee te brengen. Op deze manier maakt het publiek kennis met films van makers die meestal niet van ver komen, maar die via hun werk en de gekozen films thema’s aanraken die uitwaaieren over de hele wereld. 

Isabelle Tollenaere - 'The remembered film' (2018, 18’)

Erg jonge soldaten dwalen doelloos door een vredig bos. Maar er klopt iets niet. Aan hun uniformen te zien zijn het Sovjet-troepen en Amerikaanse soldaten, die samen in vrede flaneren tussen de bomen. Voor de camera spreken de soldaten in detail over oorlogsherinneringen die ze onmogelijk zelf kunnen hebben meegemaakt. Er ontstaan verbindingen tussen oorlog en spektakel, geschiedenis en representatie, werkelijkheid en verbeelding.

Isabelle Tollenaere on 'Soldier’s Dream' (1995, 12’) by Aleksander Sokurov, 'Once Upon a Time (Tierfilm)' (2006, 25’) by Corinna Schnitt & 'Atlantiques' (2009, 15’) by Mati Diop:

‘Soldier's Dream’ van Sokurov toont Russische troepen in rust aan een grenspost. We kijken naar de slapende gezichten van de jonge soldaten, naar een verborgen innerlijke wereld, de film als een droomstaat. In ‘Once upon a time (Tierfilm)’ draait een camera traag rondjes in een huiskamer. Er verschijnt een kat. En nog één. Wat later een hond. Een vogel, een geit, een lama! De kamer vult zich langzaamaan met allerlei dieren. In de tijdspanne van een camerabeweging gebeurt het onmogelijke en het wonderlijke. Ook Mati Diop maakt in ‘Atlantiques’ een soort cirkelbeweging. Ze filmt een conversatie tussen jonge Senegalezen die dromen over emigreren, maar hun reis ligt mogelijk al achter hen. Diop gebruikt montage zo dat de mannen reizen tussen verleden, heden en toekomst, zwevend tussen leven en dood. 

Deze drie kortfilms doorbreken elk het lineaire van de tijd, of schetsen een wereld die zich loskoppelt van de reële tijds- en werkelijkheidsbeleving. Exact om die reden koos ik deze films, omwille van hun vrijelijk bewegen doorheen tijd en (imaginaire) plaats, wat cinema als geen enkel ander medium kan doen. En wat voor mij telkens weer als een klein wonder voelt.

Tickets: €5 per avond, €25 full program pass via https://www.deimagerie.be