VISITE: Michelle Williams Gamaker - HOUSE OF WOMEN + Michael Powell - PEEPING TOM (filmprogramma)

Do 16 augustus 2018
20:30

Van 9-18 augustus vindt de vijfde editie van Visite Filmfestival plaats in Het Bos.

Tijdens Visite vormt De Imagerie de theaterzaal van Het Bos om tot een politieke, documentaire en experimentele cinema en nodigt makers uit om hun werk te tonen en vraagt hen een film van een andere maker mee te brengen. Op deze manier maakt het publiek kennis met films van makers die meestal niet van ver komen, maar die via hun werk en de gekozen films thema’s aanraken die uitwaaieren over de hele wereld. 

Michelle Williams Gamaker - 'House of Women' (2017, 14’)

Voor de vertolking van Kanchi in de film ‘Black Narcissus’ (1947), moest actrice Jean Simmons donkere make-up dragen en een juweel in haar neus, om de “exotische verleidster” uit Rumer Godden’s roman te belichamen. In ‘House of Women’, wordt de rol van Kanchi opnieuw gecast, deze keer een 21ste eeuwse versie die wel spreekt. De film bestaat uit een auditie met eerste generatie Brits Aziatische vrouwen die in Londen wonen. Gefilmd op 16 mm, stellen de kandidaten zichzelf voor, lezen ze een gepersonaliseerd alfabet met verwijzingen naar de geschiedenis van gender politics, en lezen ze regels uit het filmscript.

Michelle Williams Gamaker on 'Peeping Tom' (1960, 101’) by Michael Powell:

"Toen Michael Powell in 1960 zijn film 'Peeping Tom' voor het eerst toonde, kon het publiek de erg directe ervaring van geweld in de film niet accepteren. Powell voegt het idee van de camera als een apparaat voor het opnemen van filmische beelden en als een dodend object samen. De film werd verboden. 'Peeping Tom' documenteert het obsessieve kijken en ik hou van de eerlijkheid over de perversiteit van het maken van films. Het is een belangrijke inspiratie voor ‘House of Women’ en ik merk dat ik er vaak naar terugkeer."

Tickets: €5 per avond, €25 full program pass via https://www.deimagerie.be