VISITE Special: Marine Hugonnier - TRILOGY (filmprogramma)

Ma 11 februari 2019
20:30

Voorafgaand aan de zesde editie van Visite Film Festival, nodigt collectief De Imagerie Marine Hugonnier uit voor een Visite Special.

Marine Hugonnier is een Frans-Britse filmmaker en kunstenaar. Ze onderzoekt hoe beelden worden gevormd en welke invloed dit heeft op onze perceptie, dit door aan de slag te gaan met film, fotografie, tekst, performance, installaties en beeldende kunst. Tijdens de Visite Special toont ze het drieluik ‘Ariana’, ’The Last Tour’ en ‘Travelling Amazonia’. Hierin verkent ze de relatie tussen landschap en geschiedenis, om op verschillende manieren het idee van een “uitkijkpunt” te onderzoeken.

‘Ariana’ (2004, 19’)

'Ariana' vertelt het verhaal van een filmploeg die de Pandjshêr-vallei bezoekt in Noord-Afghanistan. Een staat, waar het landschap heeft toegestaan dat de geschiedenis haar gang kon gaan. De film wordt het verhaal van een mislukt project, een reflectie over het 'panorama' als vorm van strategisch uitzicht, de camerabeweging, en zijn oorsprong als een pre-cinematische massa entertainment.

‘The Last Tour’ (2004, 14’)

'The Last Tour' is een fictieve actie dat zich afspeelt aan het einde van het ‘Tijdperk Van Spektakel’. Wanneer toeristische attracties en natuurlijke sites door proactieve wetten worden gereguleerd, met gelimiteerde toegang voor bezoekers en beperkte uitzichten, waardoor deze bijna onzichtbaar worden. De toeschouwer begint aan zijn laatste tour: een ballonvaart over het iconische Matterhorn in de Zwitserse Alpen. Een verwijzing naar een wereld voor het tijdperk van de ontdekkingen.

‘Travelling Amazonia’ (2006, 23’)

Een 6000 mijl lange weg door het uitgestrekte Amazonewoud, die tussen oost en west, de Atlantische en Stille Oceaan zou verbinden. Het doel van de weg was om mensen zonder land te verenigen met een land zonder mensen. De Transamazonia was het grootste project van de militaire dictatuur. Deze film gaat over een poging om een lijn te trekken. Het opnieuw uitvoeren van het militaire project uit de jaren ‘70. De film richt zich op de processen en baanbrekende ideeën, die de overhand hadden in dit kolonialistische project, gerealiseerd tijdens de bloeitijd van Braziliaanse ambitie om "het land van de toekomst" te worden.

+ De keuzefilm van Marine Hugonnier: ‘With A Little Patience’ (2007, 13’) door László Nemes

 

TICKETS: klik hier (via De Imagerie)