VISITE FILM FESTIVAL: Bie Michels - ‘La couleur de la brique’ + Trinh T. Minh-ha - ‘Reassemblage’

Za 16 februari 2019
20:30

Bie Michels - ‘La couleur de la brique’ (2017, 45’)

De 485 kilometer lange rivier Ikoma stroomt door Antananarivo, de hoofdstad van Madagaskar. In het midden van de brede stroom ligt een ministad, pal in de miljoenenmetropool. Daar maken de bewoners bakstenen met het slib van de rivier. Het roeren in de klei of aarde, het vormen van de mal en drogen in de zon, het ter plaatse bakken in stoepa-achtige constructies (veldovens) en het bouwen van de huisjes die rechtstreeks uit de aarde zijn gemaakt, is een proces dat zowel van midden in de stad te zien is als in de hooglanden. Niet alleen bevraagt haar film haar eigen positie als filmer tegenover haar onderwerp, in het maakproces laat ze ook anderen toe om mee te werken of commentaar te leveren. Op die manier maakt de blik of de mening van de ‘buitenstaander(s)’ inherent deel uit van het eindresultaat.

+ Bie Michels over ‘Reassemblage’ (1982, 40’)  van Trinh T. Minh-ha:

‘‘De film ‘Reassemblage’ haalt aspecten aan die mij heel nauw aanbelangen tijdens het maken van mijn film: Kijken naar de ‘ander’, in welke mate écht aanwezig zijn en echt kunnen leren van die ander. Het effect van stiltes: alsof er twijfels zijn over wat te moeten vertellen? Eigenlijk geen woorden hebben. De vele ogen, de eenrichtingsblik in vraag stellen.

Wat beelden betreft is de film vrij traditioneel en beantwoord zij erg aan ons voyeurisme naar andere culturen. De mensen in deze film krijgen (nog geen) stem, door de ingelaste stiltes benadrukt ze wel de typische beelden en afstand die de vroegere etnografische en tv documentaires kenmerkten.’’


TICKETS: klik hier (via De Imagerie)