VISITE FILM FESTIVAL: Hooman Jeddy - ‘Beeldbuitenkader’ (expo) + Sergei Paradjanov - ‘Sayat Nova’

Zo 17 februari 2019
20:30

Hooman Jeddy neemt u mee door zijn expo ‘BeeldBuitenKader’

Een voor een, druppelen de tranen van het licht op de oppervlakte van de spiegel. Ze glijden langzaam naar beneden. De druppels verdwijnen in de stilte van de tijd, en de sporen die ze achterlaten reflecteren en beginnen met hun verwaarloosde dans. Plots is het geluid van een naaimachine die het ritme van hun dans verbindt met de ruimte.

+ Hooman Jeddy over ‘Sayat Nova’ (1969, 75’) van Sergei Paradjanov:

''Een onvoorstelbaar poëtische interpretatie van de Armeense cineast Sergei Paradjanov, over het leven van de 18de eeuwse Armeense poet en zanger Sayat Nova.

‘Sayat Nova’ was door Paradjanov als origineel titel voor de film gekozen maar omdat de Sovjet autoriteiten met het argument kwam dat de film niets heeft te maken met de biografie van de poëet, is de titel van de film veranderd in ‘The Color of Pomegranates’. De eerste keer dat ik Sergei Paradjanov’s film ‘Sayat Nova’ heb gezien, was ook gelijk de eerste keer dat ik mijn liefde voor de cinema ontdekte. The Color of Pomegranates is naar mijn mening een poëzie-machine die met zijn metronomische ritme, de kijker hypnotiseert en mee neemt naar een onbekende dementie waar de schoonheid als een waterval over de ziel van de kijker heen vloeit.

Veel van mijn werken in de afgelopen jaren, zijn direct of indirect beïnvloed door dit audiovisuele meesterwerk en de magie van Sergei Paradjanov’s cinema over het algemeen. Net zo als een borduurmachine een gedicht op wit satijn borduurt, borduurt Sergei Paradjanov, met zijn kaders en beelden, de poëzie van Sayat Nova op het witte doek van de cinema!''

 

TICKETS: klik hier (via De Imagerie)