(volzet) VISITE FILM FESTIVAL: Michiel Robberecht - 'Peer Gynt' + Federico Fellini - 'Prova d’orchestra'

Vr 22 februari 2019
20:30

Michiel Robberecht - ‘Peer Gynt’ (2017, 23’)

Geïnspireerd door Henrik Ibsens beroemde theater personage Peer Gynt, vertelt de film het verhaal over een jongeman wonend in een klein dorp in het Congolese regenwoud. Geabsorbeerd door zijn eigen imaginaire wereld, staat hij eenzaam in het desolate landschap. Buiten zijn moeder gelooft niemand in zijn dromen en mirakels. Wanneer op een dag zijn moeder sterft en Peer Gynt besluit te vertrekken, daalt zijn imaginaire wereld neer over het dorp. ‘
Peer Gynt’ is een reis door een gelaagde wereld meanderend tussen realiteit en verbeelding.

+ Michiel Robberecht over ‘Prova d’orchestra’ (1978, 72’) van Federico Fellini:

‘‘Bij weinig regisseurs spat het plezier van het maken zo van het scherm als bij Federico Fellini. Zijn films zijn levenslustige lichamen. Energie stroomt zonder enige tegenwerking door de aders van het verhaal. Wanneer de ogen naar ons kijken doen ze ons voelen, en wanneer ze spreken is de lach in de filosofische mijmering nooit veraf.

‘Prova d'orchestra’ is voor mij de ideale uitsmijter. Een orkest komt in opstand tegen zijn dirigent, terwijl een tv-ploeg de repetitie die totaal uit de hand loopt op beeld vastlegt. Net zoals het orkest en zijn muzikanten, doet Fellini met deze film wat goede cinema voor mij doet. Rebelleren als weerbarstige symfonieën, zonder een moment de schoonheid en poëzie van de bulderende lach of de traag rollende traan uit het oog te verliezen.’’

 

TICKETS: klik hier (via De Imagerie)