FLORIS VANHOOF + HET INTERSTEDELIJK HARMONIUMVERBOND + REMÖRK + BENJAMIN VERDONCK

Do 30 mei 2019
20:00
file

FLORIS VANHOOF - The Fluid Computer (boek/lp release)

"Mijn geheugen is een bandrecorder. Bij het terugspoelen naar herinneringen zoeven en suizen geluiden voorbij."

Deze gonzen en galmen werden door Floris Vanhoof bijgekleurd tot THE FLUID COMPUTER, een elpee met fotoboek. De uitgave wordt in Mei gevierd met tentoonstellingen in Stuk Leuven en KASK Gent en met performances bij Les Ateliers Claus Brussel en Het Bos in Antwerpen.

“De titel komt uit het boek ‘The Pattern on the Stone’ van uitvinder W. Daniel Hillis.  Met het woord ‘computer’ wordt meestal een elektronisch, digitaal apparaat bedoeld. Toch bestaan er ook computers die op water werken in plaats van met elektronen.

Deze ‘vloeibare computer’ dient als inspiratiebron om de alomtegenwoordige algoritmische machine te deconstrueren, en via onbewandelde zijsporen vergeten technologieën nieuw leven in te blazen.  Omdat ik mijn plaat niet kan naspelen doe ik in Het Bos een release show met hersengestuurde filmprojector. Terwijl de kleurenfilm voorbij flitst zit ik tussen het publiek met vijf elektroden op mijn hoofd. Die geven mijn concentratieniveau door aan het circuit dat de motor van een 16mm filmprojector regelt. Bij opperste focus gaat de film sneller, en wanneer ik me niet concentreer gaat de projector trager. Door naar de film te kijken word ik deel van het circuit en ontstaat er een feedback pad.

HET INTERSTEDELIJK HARMONIUMVERBOND (concert)

Vier muzikanten uit de Belgische avant-garde scene én uit vier verschillende steden bundelen hun krachten in een nieuw project. Het Interstedelijk Harmoniumverbond is een niet te vatten, maar extreem onweerstaanbaar collectief bestaande uit Glen Steenkiste (Hellvete, Silvester Anfang), Brecht Ameel (Razen), David Edren (DSR Lines) en Steve Marreyt (Silvester Anfang, Edgar Wappenhalter).

Samen omarmen ze de spectrale schoonheid van het harmonium, een akoestisch klavierinstrument dat via een blaasbalg lange tonen kan aanhouden. Met vier Indische harmoniums brengen ze composities waarin textuur en klankkleur centraal staan. Maximalisme door minimalisme; een niet te missen diepe luisterervaring. Volg je gedachten en dwaal af richting een ander universum. Eind maart stelden ze hun debuutalbum (uit op Kraak) voor in Het Stuk Leuven.

REMÖRK - Minimal (installatie/performance)

Een van de beter bewaarde geheimen van de Belgische ondergrond en het brein achter de technologie die een heleboel Antwerpse artiesten doet klinken als niemand anders. De man achter Remörk, Kris Delacourt, is een multi-instrumentalist en vrijdenker die evenzeer getalenteerd ambachtsman als conceptionalist is onder zijn alter ego. Naast lid te zijn van een hele resem muziekgroepen en projecten (o.a Condor Gruppe), werkt hij gestaag aan bijzondere geluidsinstallaties die meer doen dan enkel verwonderen.

"Gegroeid vanuit een onderzoek naar de intrinsieke klankkwaliteiten van luidsprekers, en wat de ene luidspreker anders doet klinken dan de andere, gaat deze installatie op zoek naar een absoluut minimum: in plaats van audio gaan er korte stroomstoten door de verschillende speakers, waardoor deze ‘poppen’. wat er te horen valt is de resonantiefrequentie van elke speaker - het karakter van elke speaker wordt zo blootgelegd in een constant schuivende ritmische randomcompositie."

BENJAMIN VERDONCK - Waldeinsamkeit (voorstelling)

(doorgaans vertaald als diepe verbondenheid die je voelt wanneer je alleen in het bos bent, staat dit woord ook voor ongeborgenheid in een donkere en onvoorspelbare ruimte)

Benjamin Verdonck is naast voorzitter van Het Bos en ceremoniemeester van enkel echt belangrijke verjaardagsfeesten ook aspirant tuinder en een bovenmatig bedreven beoefenaar van het Franse Jeu de Boules. Waldeinsamkeit, Gille leert lezen en One More Thing zijn de eerste in een groeiende reeks mobiele installaties van Verdonck. Deze kleinschalige constructies tonen zijn zoeken naar manieren om werk maken dat zich bewust verhoudt tot het besef van de ecologische catastrofe. Door hun compacte vorm laten ze toe om simpelweg te spelen waar het uitkomt, op elke plek, op elk moment, liefst met meerdere tegelijk. Idee en uitwerking zijn van zo'n eenvoud dat vormen, kleuren en materialen voor zichzelf spreken. De maker verdwijnt geleidelijk van het toneel, wat in de plaats komt is verstilling en een betoverend 'Theater der Dinge’.  

Flexibel en poëtisch werk dat ontsnapt aan de gangbare condities en verwachtingen omtrent produceren en programmeren en tegelijkertijd ontzettend concreet en aanwezig is.

Een kamer wordt een kamer wordt een kamer wordt een zwart gat, een overrijpe vrucht.

Door Benjamin Verdonck en Lucas Van Haesbroeck / Productie: Toneelhuis, Theaterfestival Boulevard

- - - - - - - - -

Start Programma: 20u !
VVK Ticket: €12 / Kassa: €15
Tickets via fluidcomputer-hetbos.eventbrite.be of in de Bosbar (zonder transactiekosten)

ism Kraak