Mudskipper: Hanne De Backer / Signe Emmeluth / Terrie Ex / Paal Nilssen-Love + Leila Bordreuil

Zo 02 februari 2020
20:00

De Belgische baritonsax- en basklarinetspeelster Hanne De Backer vervoegt de Deense altsaxrevelatie Signe Emmeluth, het Noorse drumfenomeen Paal Nilssen-Love en de Nederlandse gitaarplukker Terrie Ex op het podium. Om de avond te starten, haalt Leila Bordreuil het conventionele cellospel door de mangel.

MUDSKIPPER
In 2019 kruisten de wegen van Terrie Hessels (The Ex, Lean Left), Paal Nilssen-Love (Large Unit), Hanne De Backer (Gabbro) en Signe Emmeluth (Amoeba) elkaar op verschillende tijdstippen in Antwerpen. Vooral dan tijdens de afgelopen editie van het Summer Bummer Festival in DE Studio, waar De Backer en Nilssen-Love een pittig duoconcert speelden en Emmeluth de zaal plat kreeg met haar kwartet Amoeba. De Backer en Emmeluth speelden samen met Angel Bat Dawid op datzelfde festival een meer dan beklijvende set en vertrokken beiden kort daarna op Europese tournee met Nilssen-Love’s Large Unit.

Hessels was eerder dat jaar een aandachtig toeschouwer tijdens de residentie van Marker (Visitations Festival), dat in Antwerpen samenspeelde met Farida Amadou, Stan Maris, Audrey Lauro en De Backer. Opnieuw liet De Backer zich meer dan gelden, wat haar een uitnodiging opleverde om deel te nemen aan de feestelijke tournee van The Ex naar aanleiding van hun 40-jarige bestaan. De ondertussen 65-jarige gitarist heeft daarnaast een vruchtbare relatie opgebouwd met Nilssen-Love, vooral dan binnen het verschroeiende kwartet Lean Left – Op 16/4 te gast in de Oorstof-serie in Het Bos – met daarin ook die andere gitarist van The Ex, Andy Moor, en rietblazer Ken Vandermark. De nieuwe band Mudskipper is het resultaat van de verschillende ontmoetingen tussen De Backer, Emmeluth, Nilssen-Love en Hessels. Generaties en stijlen vermengen zich in deze powerimprovband tot een splinterbom aan indrukken. Een superband in wording? Dat zal blijken op 2 februari tijdens het enige Belgische concert van deze korte Europese tournee.

LEILA BORDREUIL
Leila Bordreuil is een Franse, in Brooklyn residerende celliste, componiste en geluidsartieste. Ze voelt zich thuis in diverse muzikale concepten als jazz, hedendaagse compositie, noise en experiment maar voegt hier steevast haar eigen visie over geluid aan toe. Zo schrijft de New York Times over haar werk: ‘constante, scherpe muziek, met een voorkeur voor lange en bijtende atonaliteit’. Gedreven door een obsessieve interesse voor puur geluid en de inherente textuur ervan daagt Bordreuil het conventioneel cellospel steeds opnieuw uit via extreme onconventionele technieken en versterkingsmethodes. Haar gecomponeerd werk bevat vaak ruimtelijkheid wat zich uit in werk voor specifieke ruimtes en multikanaal-installaties.

ism Oorstof

 • dec

 • do03 dec

 • vr04 dec

 • za05 dec

 • zo06 dec

 • ma07 dec

 • di08 dec

 • wo09 dec

 • do10 dec

 • vr11 dec

 • za12 dec

 • zo13 dec

 • ma14 dec

 • di15 dec

 • wo16 dec

 • do17 dec

 • vr18 dec

 • za19 dec

 • zo20 dec

 • ma21 dec

 • di22 dec

 • wo23 dec

 • do24 dec

 • vr25 dec

 • za26 dec

 • zo27 dec

 • ma28 dec

 • di29 dec

 • wo30 dec

 • do31 dec

 • jan

 • vr01 jan

 • za02 jan

 • zo03 jan

 • ma04 jan