Lean Left + Tashi Dorji = cancelled

Do 16 april 2020
20:00

Dit concert is spijtig genoeg geannuleerd! Ken Vandermark, Terrie Ex, Andy Moor en Paal Nilssen-Love scharrelen zorgvuldig rock, jazz, noise en verschroeiende vrije improvisatie samen tot een meer dan geladen live-aanval als Lean Left en een nieuwe release in de aanbieding. En hoogtijd ook voor de rentree van Tashi Dorji en zijn onnavolgbaar gitaarspel.

LEAN LEFT
Na acht jaar is Lean Left opnieuw te gast in de Oorstof-reeks met een gloednieuwe release onder de arm. Lean Left verenigt twee explosieve duo’s – de sax en drum collisie tussen Ken Vandermark en Paal Nilssen-Love en de krachtige gitaarrammelaars Terrie Ex en Andy Moor van The Ex – tot een postief apocalyptisch kwartet: een elementaire muzikale kracht van klasse A spelers die rock, jazz, noise en verschroeiende vrije improvisatie zorgvuldig bij elkaar scharrelen en samen tot een meer dan geladen muzikale live aanval te komen. De muziek van Lean Left is extravert, dynamisch, krachtig en inclusief maar ook confronterend en provocatief. Of, zoals het Engels komisch genie Stewart Lee over de band zei, ‘Naar de hel met jazztheorie, het voelt aan als opnieuw 18 zijn’.

I Forgot To Breathe voor Trost uit 2019 was het eerste studio-album uit de achtjarige carrière van Lean Left waarop de kracht en de ruwheid van hun live-werk met een uitzonderlijke sonisch detail werd gecapteerd. Nu is Lean Left terug met een gloednieuwe release ‘Life in Pardon TuTu, Warsaw Poland’ voor PNL Records die tijdens deze tournee zal worden gepresenteerd.

TASHI DORJI
De Bhutaanse gitarist Tashi Dorji is zonder twijfel een van de meest originele improvisatoren van het moment. Zijn eerste passage tijdens de Oorstof-concertreeks in 2015 – tevens zijn eerste concert in Europa – en de aansluitende tournee als gast en support van Godspeed You! Black Emperor was een grandioze triomftocht. Nu is hij eindelijk terug in Europa voor een reeks soloconcerten met haltes in Antwerpen (16/4 Het Bos) en Brussel (18/4 AB Salon).

Dorji ontdekte vrije improvisatie toen hij in de Verenigde Staten ging studeren. Het is daar dat zijn uitzonderlijk talent als gitarist en improvisator werd ontdekt door Ben Chasny (Six Organs of Admittance) die in 2014 het Hermit Hut-label oprichtte om Dorji’s debuut-lp uit te brengen. Vergelijkingen met legendarische gitaristen als John Fahey en Derek Bailey vallen geregeld, maar Dorji blijft er opvallend bescheiden bij. Ondertussen heeft Dorji enkele succesvolle samenwerkingen lopen met onder meer met Tyler Damon (Circuit des Yeux), Mette Rasmussen, C. Spencer Yeh, Michael Zerang en Aki Onda. In Februari verschijnt ook de fantastische cd Purple Dark Opal van Kuzu voor het Aerophonic label, een erg vruchtbare samenwerking tussen Dorji, Dave Rempis en Taylor Damon. Kuzu zal eind oktober 2020 aantreden in de Oorstofreeks. Maar eerst dus tijd voor Dorji en zijn onnavolgbare solo gitaarescapades die ons van percussief en ritmisch spel met een folky en meditatief karakter naar de meest waanzinnige en brutale klanken zal loodsen.

ism Oorstof