Extra Academy: Jo-Lene Ong

Do 20 april 2023
19:00

Extra Academy organiseert een open programma van lezingen, performances, workshops en screenings rond artistieke praktijk, reflectie en onderzoek. Het platform is er een waarbij deelnemers kennismaken met praktijken en visies die niet of nauwelijks in de media of het kunstonderwijs aan bod komen. Zo ambiëren ze een veel ruimer beeld te scheppen van de gelaagdheid en rijke complexiteit van wat een hedendaagse artistieke praktijk kan betekenen in dialoog met o.a. kunsthistorische, socio-politieke, filosofische en economische implicaties.

Jo-Lene Ong

Jo-Lene Ong is a curator in Amsterdam of Malaysian-Hokkien heritage. She is interested in all manners of counter-colonial ways of speaking, sensing, and organising. During her recent residency in Delfina Foundation, London she began pursuing a constellation of research on the capacity of diaspora experiences of language in metabolising boundaries, the role of Cold-War violence in dislocating communities, and the language of propaganda during the Malayan Emergency. She got her start in the field at the intersection of art and civil society activism in Kuala Lumpur. Past projects include 5 Inclusion Tactics for 7 Curators (2022) in beautifulsoup.org, Hartwig Art Foundation Production-Collection Grant Special Project (2020-21), Other Futures Festival (2021), Elsewheres Within Here (2019) in Framer Framed, Brace for Impact (2018) in De Appel, and SUNSHOWER: Contemporary Art from Southeast Asia 1980s to Now (2017) in Mori Art Museum and National Art Center, Tokyo.