Honor & Respect / Rose-Myrtha Fortuna

Een ode aan zwarte vrouwelijkheid

De expo Honor & Respect in De Wasserij in Lokeren is het resultaat van een residentie programma waarbij 7 kunstenaars hun visie op, en ervaring met zwarte vrouwelijkheid verbeelden en verwoorden. Het Bos mocht het project op afstand ondersteunen, en had het privilege om als eerste langs te komen!

Oprichter van het project Honor & Respect is de 25 jarige Rose-Myrtha Vercammen Fortuna Dorsant; kunstcurator, heler, plantwoman én masterstudent Environmental Science. Voor het project nodigde ze 6 andere kunstenaars uit om zich te verdiepen in de speech Uses of the Erotic van Audre Lorde. Geïnspireerd op de speech maakten ze werk dat de objectificatie van zwarte vrouwelijkheid aankaart. Dit resulteerde in divers werk, van schilderkunst tot multimedia, met één gezamenlijk doel: zwarte vrouwelijkheid in al zijn gelaagdheid en verschillende vormen en uitingen vieren.

Rose-Myrtha was van jongs af aan al geïnteresseerd in activisme, en werd hierbij geïnspireerd door het werk van onder anderen schrijver en activist Audre Lorde. Momenteel zet ze zich in tegen racisme, imperialisme, kolonialisme, genderongelijkheid en seksisme. Voor Rose-Myrtha is kunst het perfecte wapen in deze strijd, en put ze kracht en inspiratie uit de Ayitiaanse/Haïtiaanse cultuur en de spiritualiteit Vodou.

Vanuit haar vzw Kuchukua Hatua (wat "actie ondernemen" betekent) stelt ze ruimte, middelen en een podium ter beschikking voor Afrikaanse kunst en culturen. Want, zo vertelt ze, hoewel er veel elementen van Afrikaanse culturen worden gebruikt en toegeëigend door de westerse maatschappij, wordt er weinig teruggegeven en in geïnvesteerd. Met haar vzw wil ze hier verandering in brengen, door de schoonheid en diepgang van Afrikaanse kunst en culturen te stimuleren en te tonen.

Vanuit dit idee startte ze het project Honor & Respect, dat zich richt op thema's als zwarte vrouwelijkheid en erotiek. Erotiek gaat in dit geval niet om pornografie, maar om vrouwelijke energie, die in een mannelijke maatschappij vaak onderdrukt, onderschat en uitgebuit wordt. Het gaat om vrouwelijke seksualiteit, die in verschillende vormen en in verschillende lichamen kan bestaan en een grote bron van creativiteit vormt. En het gaat om het eren en respecteren van de zwarte vrouwelijkheid in het bijzonder, die nog te vaak geobjectiveerd wordt.

Belangrijk hierbij is dat deze vrouwelijkheid ook kan voorkomen in lichamen die biologisch niet geïdentificeerd werden als vrouw. Zo laat het project een niet binaire visie zien op gender, en bewijst het dat vrouwelijke energie zich niet alleen manifesteert in de lichamen van cisseksuele vrouwen.

In de expo worden deze thema's niet alleen zichtbaar, maar ook voelbaar gemaakt. Want ook zintuigen, intuïtie en spiritualiteit zijn onderliggende thema's. Tijdens de tentoonstelling zal er dus ook gebruik worden gemaakt van geuren, kleuren en materialen om alle zintuigen te prikkelen. Daarnaast zal de indeling geïnspireerd zijn op de Vodou tempel, en worden er verschillende rituelen vanuit deze spiritualiteit beoefend en getoond.

Het doel van Rose-Myrtha is om een sacred space te creëren; een belangrijke en beschermde plek om zwarte vrouwelijkheid te eren, te herdefiniëren, te de-objectiveren en vooral: te vieren!

De expo Honor & Respect vindt plaats van 18 - 30 september in De Wasserij te Lokeren en is in samenwerking met Africalia en Het Bos gerealiseerd. Deelnemende artiesten zijn: Kis Keya, Nick Arnaud Giriyuja, Kopano Tiyana Maroga, Odette Whatshini Messager, Priscilla Acquah-Arhin, Laura Nsengiyumva en Rose-Myrtha Fortuna.